Hoe werkt een Stoombad?

Het Stoombad behoort tot een van de eeuwenoude tradities van natuurlijke baden. De Turkse badcultuur vindt zijn oorsprong in de badhuizen zo’n 800 jaar geleden. Hamam – in het Nederlands met een dubbele m – is Arabisch voor verwarmen, maar de Turkse badhuizen deden nog veel meer dan dat: een badhuis was en is vooral een ontmoetingsplaats, waar lichaam en geest volstrekt één worden. De hamman is een oord om in stilte te genieten en alle zintuigen te laten werken.

Het stoombad heeft vanwege zijn heilzame werking aangetoond één van de beste methoden te zijn voor het behoud van een goede gezondheid en het wegnemen van de dagelijkse stress, spanning en vermoeidheid.

Zodra u plaats neemt in een stoombad, dringt al na enkele minuten de warmte uw lichaam binnen, uw vermoeide spieren ontspannen, alle zorgen vloeien van u af en voelt zich versterkt en relaxt. En zoals bekend …bij verkoudheid is een stoombad, al dan niet voorzien van geurstoffen als eucalyptus of mint, letterlijk een verademing voor de luchtwegen.

De temperatuur in het stoombad loopt op tot circa 47 ºC of kan ingesteld worden naar individuele voorkeur. Omdat de hoeveelheid vocht in stoom hoger is dan de vochtigheid concentratie in de opperhuid, vormt zich een waterlaag op het lichaam waardoor de lichaamstemperatuur stijgt. De interactie tussen stoom en warmte stimuleert bloed en lymfe circulatie. De warmte van het bad vergroot de poriën van de huid waardoor de dampen diep reinigend werken. Hierdoor worden giftige stoffen door het lichaam naar de huid gestuwd en via transpiratie verwijderd. De huid wordt hierdoor voorzien van natuurlijke elasticiteit en soepelheid. Een koude douche vooraf en na afloop is onontbeerlijk.