infraroodcabineDe zon is de bron van alle leven op aarde. De zonnestraling die het aardoppervlak bereikt bestaat uit ultraviolet licht (UV), zichtbaar licht en infraroodstraling (IR). Infrarood zorgt voor het warmte-transport van de zon naar onze aarde.

Infrarood heeft een aantal bijzondere eigenschappen. Zo verliest infrarood tijdens het transport door lucht nagenoeg geen warmte. Pas als de infraroodstraling een object raakt, wordt er warmte afgegeven. Hierdoor is het bijvoorbeeld warmer als er geen bewolking is.

Daarnaast heeft een deel van de infraroodstraling, de zogenoemde lange golven, een indringende werking. Hierdoor wordt infrarood door ons lichaam (spieren en weefsel) opgenomen.

Alles wat leeft, groeit en bloeit heeft infraroodstraling nodig en straalt infraroodstraling uit. Hierdoor is het bijvoorbeeld mogelijk om met speciale infraroodkijkers mensen en dieren in het donker op te sporen. De indringende werking van infraroodstraling zorgt voor opwarming van het lichaam en heeft een biologisch, thermisch en therapeutisch effect. Het lichaam reageert op infrarood door een versnelde bloedsomloop en transpiratie. Het lichaam ontspant, voert afvalstoffen af, bouwt weerstand op en geeft nieuwe energie.

Geschiedenis infrarood

William Herschel ontdekte in 1800 dat er in een bepaald gedeelte van het spectrum van licht er een verband bestond tussen licht en temperatuur. Hij was hiermee de ontdekker van het huidige infrarood. Sinds die tijd is er veel veranderd en wordt infrarood op allerlei gebied ingezet.
Zo heeft infrarood een positieve uitwerking op het menselijk lichaam. De infraroodstraling wordt geabsorbeerd door de huid en de onderliggende spieren en weefsels en heeft zowel een biologisch, een thermisch als een therapeutisch effect.

Biologisch effect

Verhoogt de bloedcirculatie waardoor het lichaam meer zuurstof krijgt en afvalstoffen sneller worden afgevoerd.

Thermisch effect

Zorgt voor meer kracht en flexibiliteit van de spieren en weefsel.

Therapeutisch effect

Voorkomt en vermindert pijn en stijfheid en zorgt voor een sneller herstel bij diverse ziektes